Vila i frid Brandy.

Så har min 3:je hund lämnat jordelivet. Den första, Amigo, var som en nallebjörn. Den enda han inte kom överens med var Elvis, Hagströms svarta katt. Han blev 8 år 8 månader.

 

Den andra, Junior, var annorlunda. Han började sitt första år med att jobba på Lantmäteriet.  Vi satte ut polygonpunkter över hela Eda. Han fick utforska hela kommunen. Det var innan det kom fästingar. Sen ”skrev” han 1½ år i Arvika Nyheter, senare i GATE. Uppskattat av många från Karlskrona till Sundsvall. Han blev 10 år 1 dag. Han var tänkt bli den sista hunden men så blev det inte.

Dagen jag fyllde 63 var vi i Åkersberga hos Anna. Då fick jag en bild av Kerstin på en hund, – Leta upp den själv, sa hon. Tittade på en återlämnad Jack Russel i Upplands Väsby men det stämde inte. Hittade en i Skebo Bruk, en blandras av bordercollie/ schäfer. Det fanns 2 valpar kvar, en vanlig svart å en som var vit. Det blev den senare, den som var mest vit. Den var registrerad som Batman men blev snabbt omdöpt till Brandy eftersom Kerstin inte godkände Whisky.

Brandy var helt olik de Golden jag haft tidigare. Påhittigare hund var svår att hitta. Öppnade altandörrar, husvagndörrar, hoppade ut genom fönster. Slaktade varenda leksak efter 5 minuter. Nu hade fästingarna kommit. Han blev som en vandrande fästingfälla. Han fick tillbringa hela sitt liv, fel varje sommar, på Eda GK Noresund. Han skrek när vi svängde in, han skrek när vi åkte hem. Han ville vara kvar. Gillade att få godis av Erstad när vi hälsade på. Nån gång gick han dit ensam.

Han sprang bredvid bollplockaren är jag körde rangen upp å ner. Det blev 4,2 km varje kväll. Följde med milen när vi åkte runt å tömde sopställen. Han gillade inte att simma men gå runt i vattnet gick bra. Kastade i honom nån gång men han såg helt oförstående ut när han simmade i land. Oräkneliga kvällar satt vi ute på udden vid hål 16, jag med kamera å en öl medan han letade sork. Var otroligt spänstig, kunde hoppa över 3 personer som satt på rad. Drack upp grönsakssoppan direkt ut kastrullen som stod på spisen för att värmas.

Tror han fick ett bra liv. Var aldrig sjuk, frihet under ansvar som ibland spårade ur. Sista 2 veckorna har vi pratat mycket. Han var inte den som ville prata men plötsligt började han småmuttra. Varje kväll var det kel i sängen bara jag släckt ljuset. Sen hände nånting.

På lördag morron var han inte alert utan ville ligga kvar i buren. Inte äta, inte dricka vatten, bara ligga. Samma på söndag. Ringde jourhavande veterinär som var ute på uppdrag i obygden utan mobiltäckning. Brandy ville ut vid 23 på kvällen å där låg han kvar till 7 i morse. Då gick han som vanligt igen men vägrade vatten å mat. 10,20 idag fick han vandra vidare utan mej.

Hem å anmäla till Jordbruksverket  å försäkringsbolag. Påminner om när vi hittade min faster Ingeborg död sittande i sängen 1987. Min farbror ringde mej när jag jobbade på BP. Fick ringa in ersättare, upp till Smedtomta till Gustav. Ringa doktor, polis å begravningsbyrån. Fick stanna tills vi burit ner henne.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s